Case

Meny
Stäng

Så tog vi en MMA-fighter till hjälp för att uppmärksamma våld i nära relationer

Spela filmen
Dela på Facebook Dela på Twitter Dela på Linkedin

Mer än var fjärde kvinna har någon gång varit utsatt för våld i en nära relation. I kampanjen Bry dig uppmanar MMA-profilen Tor Troéng från Umeå närstående att se tidiga tecken på våld och kontroll. Ett livsviktigt budskap om att alla kan göra skillnad genom att agera.

MMA-profilen Tor Troéng är en välkänd idrottsprofil i Umeå och en förebild för många, inte minst yngre män. Idén att låta Tor stå i fokus för kampanjen blev ett oväntat sätt att nå ut till målgrupper som annars kan vara svåra att nå. MMA är en sport där slag och våld förekommer under ordnade former.

Gullers grupp
Gullers grupp
Gullers grupp

”Vi skapade en film där Troéng syns i MMA-miljö. Han pratar om en fight och berättar om att ta emot slag mot ansiktet. Sen kommer vändningen: Han berättar i själva verket om våld i en relation.”

Approachen var att göra en kampanj som hade ett kraftfullt anslag, som gav ett starkt intryck och skulle kännas lite jobbig att se på. Att höja tonläget för att visa att ämnet är livsviktigt. Budskapet är tydligt: Lär dig känna igen tecknen på våld i nära relationer. Och agera. Kampanjen har synts på utomhustavlor, i filmer och på hockeyarenor i Västerbotten.

"Det finaste man kan göra som idrottare är att engagera sig för en god sak och ämnet är otroligt viktigt. Det känns bra att kunna hjälpa till att sprida ett sådant här budskap."

- Tor Troéng, MMA-profil

”Tor är en profil i Umeå och välkänd av många Västerbottningar, inte minst yngre män. Att en sådan förebild står upp för en sådan här viktig fråga är starkt och ett sätt att nå ut med ett livsviktigt ämne.”

Bakom satsningen Bry dig står ett stort antal offentliga aktörer i Västerbotten. Förutom kampanjen med Tor som togs fram hösten 2018, har projektet har haft flera delar, och tidigare kampanjer har bland annat synts i sociala medier och på bio i Västerbotten.

Case

Algoritmen som mätte medmänsklighet på Twitter