Meny
Stäng

Facebookgrupp vinner Årets samhällsaktör 2016

Dela på Facebook Dela på Twitter Dela på Linkedin

Facebookgruppen #jagärhär, vars syfte är att motverka hat och hot på nätet, vinner Årets samhällsaktör 2016. Efter ett rekordstort engagemang från allmänheten har de nu blivit framröstade som vinnare.

Gruppen har funnits sedan maj 2016, och ser sig själva som ett demokratiprojekt på nätet för att fler ska få komma till tals och våga delta i det offentliga samtalet. Det handlar till stor del om att bygga upp det digitala civilkuraget.

– Vi är så otroligt glada för det här priset. Vi är snart 60 000 i gruppen nu men för ett år sedan satt vi på varsitt håll allihop och kände oss ensamma. Genom gruppen hittade vi varandra. Problemet har aldrig varit den högljudda minoriteten utan den tysta majoriteten. Tack alla som stärker oss och tror på oss, säger Mina Dennert, initiativtagare till #jagärhär.

Syftet bakom initiativet #jagärhär är att inspirera och stötta fler att ta plats i kommentarsfälten på sociala medier. Gruppen arbetar för att motverka hat, rasism och sexism. Medlemmar uppmanar varandra att kommentera, debattera och sprida kärlek i trådar där det sprids hat.

– Det är viktigt att lyfta fram initiativ som på något sätt har gjort skillnad i samhället, i både liten och stor skala. #jagärhär är ett fint exempel på ett initiativ som alla kan ta del av och det uppmuntrar den vanliga medborgaren att göra skillnad i sin vardag, säger Tomas Hedenius, vice VD på Gullers Grupp.

Tvåa i årets tävling kom FATTA, en ideell organisation som arbetar mot sexuellt våld och för samtycke i praktik och lagstiftning. På tredje plats hamnade fotbollsklubben Östersunds FK som arbetar mot machokultur både på och utanför planen. De kommer också att bli den första svenska fotbollsklubben som hbtq-certifieras.

Utmärkelsen Årets samhällsaktör delas ut årligen av kommunikationsbyrån Gullers Grupp. Tidigare pristagare har varit Refugee Phones (2015) och A Non Smoking Generation (2014).

Nyhet

Hållbarhetsexperter till Gullers Grupp