Meny
Stäng

AI analyserar världens ledare på Twitter

Spela filmen
Dela på Facebook Dela på Twitter Dela på Linkedin

För Raoul Wallenberg Academy har Gullers Grupp utvecklat det digitala vertyget The Raoul Wallenberg Algorithm. Ett verktyg som i realtid skannar och läser av tonen bland världens ledare på Twitter. Syftet är att lyfta vikten av ett medmänskligt ledarskap och visa det genom #warmupourglobe. 

På rwalgorithm.com analyseras tweets från 300 av världens ledare, opinionsbildare och makthavare från över 60 länder. Tillsammans skapar de världens medmänskliga temperatur som visualiseras på sidan.

– Idag ser vi främlingsfientlighet och utanförskap i samhället, samma onda krafter som Raoul Wallenberg vigde sitt liv åt att bekämpa. Genom verktyget synliggör vi vikten av ett medmänskligt ledarskap, både bland dagens ledare och morgondagens ledare för att vända utvecklingen, säger Sarah Scheller, Verksamhetsansvarig på Raoul Wallenberg Academy.

Gullers grupp
Gullers grupp
Gullers grupp

Verktyget utgår ifrån IBM:s AI, Watson, som analyserar tonen i varje tweet. Utifrån Watsons resultat tilldelar algoritmen alla tweets ett värde mellan -100 och +100 på en Raoul-skala. Verktyget lanserades den 17 januari 2018 – det var då 73 år sedan Raoul Wallenberg senast sågs vid liv.

"Under de senaste åren har vi sett att både AI och algoritmer i sociala medier kan leda till mycket negativt, ex manipulerade val och filterbubblor. Vi vill visa på att den nya tekniken också kan bidra till att lyfta viktiga frågeställningar och bidra till ett varmare samhällsklimat"

- Kajsa Runnérus, Kundansvarig

Verktyget har fått stor uppmärksamhet i media, bland annat i TV4 Nyhetsmorgon, DN och SVT.

Nyhet

Gullers Grupp växer igen – köper Göteborgsbaserad reklambyrå