Nyheter

Meny
Stäng

Unga Reumatiker och Gullers Grupp utvecklar digitalt verktyg

Dela på Facebook Dela på Twitter Dela på Linkedin

Tillsammans med patientorganisationen Unga Reumatiker har Gullers Grupp fått stöd från Vinnova för att utveckla ett innovativt digitalt verktyg för unga med reumatisk sjukdom. Med utgångspunkt i möjligheterna till ett aktivt liv utifrån de egna förutsättningarna, istället för sjukdom och begränsningar är målet att underlätta för alla unga svenskar som lever med reumatism idag.

Reumatism är en av våra stora folksjukdomar. Samtidigt upplever nästan fyra av tio unga med reumatisk sjukdom att de inte kan påverka valet av sin medicinska behandling enligt en undersökning genomförd av Unga Reumatiker. Som ett steg mot sänkta trösklar till ett aktivt liv och bättre dialog med vården kommer nu Unga Reumatiker och Gullers Grupp att utveckla verktyget Drömfångaren. Ett digitalt verktyg som ska hjälpa unga med reumatisk sjukdom att formulera sina drömmar och hur de ska kunna uppnå dem. Projektet har fått stöd av Vinnova och en fungerande prototyp väntas vara klar till sommaren 2020.

– Det är alltför vanligt att unga reumatikers kontakt med vården kretsar kring begränsningar. Frågorna handlar endast om hur ont de har eller hur trötta de är – istället för att handla om energi, livsglädje och drömmar. Vi vill att det som är viktigast för patienten ska stå i fokus. Drömfångaren gör det möjligt för barn, ungdomar och unga vuxna med reumatisk sjukdom att våga sätta mål och kämpa tillsammans med vården för att kunna uppfylla sina drömmar, säger Cajsa Helin Hollstrand, nytillträdd ordförande för Unga Reumatiker.

Genom att vända på begreppen och formulera drömmar istället för att fokusera på smärta så blir det tydligare för sjukvården vilka kompetenser förutom läkare som behövs för att bidra till att målet nås. Med hjälp av beteendedesign, nudging och sociala funktioner kan verktyget vara ett redskap för dialog med vården som resulterar i effektivare vårdmöten, bättre resursplanering och insamling av värdefulla data till kvalitetsregister.

– Vi är så tacksamma att få vara Unga Reumatikers partner i det här viktiga projektet där vi hoppas kunna göra stor skillnad för både individ och samhället i stort. Genom att kombinera digital spets med beteendedesign och vår grundläggande vilja att bidra till ett bättre samhälle är Drömfångaren på många sätt ett drömprojekt, säger Tina Österlind, projektledare på Gullers Grupp.

Unga Reumatiker driver projektet och förutom Gullers Grupp finns också Barnreumatologen på Astrid Lindgrens Barnsjukhus/Karolinska Universitetssjukhuset, Akademiskt specialistcentrum/Centrum för reumatologi och läkemedelsföretaget Pfizer med som samarbetspartners.

För mer information kontakta:
Tina Österlind, Gullers Grupp, 070-5603466

Nyhet

Gullers Grupp och Veckans Affärer delar ut pris