2020 års finalister i Årets samhällsaktör

Jurygrupperna har sammanträtt och utsett finalisterna i Årets samhällsaktör 2020, priset vi delar ut tillsammans med Dagens industri. Den 24 november får vi veta vilka som vinner.

Årets samhällsaktörs logga

Finalister hållbarhet

Botkyrkabyggen.
För att de tar stadiga steg framåt i alla aspekter av hållbarhet med de globala målen och Agenda 2030 som ledstjärna. De tar ett långt större socialt ansvar än rollen kräver och integrerar hållbarhetsarbetet i alla delar av kärnverksamheten.

Exeger.
För att de genom sin solcellsteknik kan förändra flera branscher och skapa mer hållbar konsumtion tack vare banbrytande material som omvandlar både naturligt och artificiellt ljus till gratis och hållbar energi. Hörlurar som laddas medan de används är bara början. Northvolt.
För att redan affärsidén är inspirerande. De skapar en systemförändring som påverkar ett stort antal olika branscher och kommer att få genomslag långt utanför våra gränser. Samtidigt skapar man långsiktig och dynamisk tillväxt lokalt och regionalt.

Juryn har bestått av: Liselott Törngren, Mikael Salo, Ahmed Abdirahman, Malin Ljung Eiborn och Mikael Salo.

Finalister ledarskap

Norrsken foundation.
För sitt sätt att angripa några av vår tids stora frågor – hållbarhet, klimat, hälsa och fattigdom – genom riskkapitalets logik och riktat mot samhällsbyggande entreprenörskap. Att kombinera detta med de avgörande egenskaperna tålamod och långsiktighet, gör att chanserna ökar signifikant att nå de viktiga målen.

Beredskapslyftet
För sitt spontana och samtidigt genomtänkta initiativ att mobilisera och omskola tillfälliga personalresurser för att stödja svenska arbetsplatser i samband med pandemin. Mod, entreprenörskap och flexibilitet var viktiga grundpelare. Ledarskap för samhällets bästa.

Stadsmissionen.
För sitt trygga och självklara sätt att alltid finnas där, när ingen annan finns. De välkomnar de som inte har någon annanstans att gå. De har ständig krisberedskap byggt på volontärers insatser – det är ledarskap.

Juryn har besått av: Peter Holmstedt, Ann Hellenius, Anna-Stina Nordmark Nilsson och Jonas Jonson.

Finalister innovation

KRY.
För att de genom att utmana traditionella strukturer drivit på den svåra, men nödvändiga debatten om framtidens vård, det offentligas digitalisering och innovation i välfärden. I pandemin har de genom att erbjuda sin tekniska plattform och breda språkkompetens klivit fram som en samhällsaktör förväntas göra.

Lexplore
För sin tekniska innovation som gör det möjligt för skolor att hitta barn med behov av stöd och därmed tidigt kunna sätta in resurser. När return on investment är barn som känner att de duger och klarar skolan är det en sann samhällelig innovation.

Shifo
För sitt innovativa arbete för bättre vård till barn i områden där sjukvården idag inte fungerar. Med teknik, engagemang och ett transparent arbetssätt bygger de datakultur som på riktigt stärker hälso- och sjukvårdssystemen. Något som möjliggör jämlik hälsa räddar barn från sjukdomar.

Juryn har bestått av: Andreas Killander, Märtha Rehnberg, Hannies Sapiens och Ida Hansson Brusewitz.

Vilka som vinner får vi veta den 24 november. Anmäl dig till det digitala eventet på di.se/aretssamhallsaktor