Hur man skapar en förändringsvåg kring hur vi väljer läkemedel

För att lyckas förändra komplexa beteenden, som hur vi väljer läkemedel, krävs det att man kan jobba tvärdisciplinärt, med många olika kommunikationskompetenser som krokar arm. Det är först då man kan sjösätta en idé som via Almedalen tar sig hela vägen in i nyhetsmorgon och slutligen in i Västra Götalandsregionens planeringsunderlag.

CASET I KORTHET

Utmaning

Ett stort läkemedels- och bioteknikföretag ville öka medvetenheten och skapa debatt kring vikten av att göra miljömedvetna val vid förskrivning av läkemedel. De ställdes inför två stora utmaningar: uppfattningen att miljövänliga läkemedel är mindre effektiva och svårigheten att nå viktiga beslutsfattare hos myndigheter och regioner. Målet var att få med sig både beslutsfattare, kvinnor och vårdpersonal i diskussionen om vikten av att prioritera läkemedel som är bra både för människan och miljön.

Lösning

Vi använde vår egen tvärdisciplinära metod – perspektivsprint – och samlade våra experter från olika områden inom miljökunskap, marknadsföring, PR, storytelling och design. Tillsammans tog vi fram både ett strategiskt och taktiskt angreppssätt som mynnade ut i en produkt som kunde bära vår berättelse och ge den ringar på vattnet. Produkten fick symbolisera en vision där svenska vatten är fria från syntetiska läkemedelsrester. Ett osyntetiskt vatten på flaska. Nu kunde mottagaren inte bara läsa om vår vision, de kunde även smaka på den.

Vi lanserade osyntetiskt vatten under Almedalsveckan där vi maximerade exponeringen och engagemanget genom att använda olika kanaler, inklusive en popup som delade ut gratis flaskor med osyntetiskt vatten, förtjänade medier, paneldiskussioner och policyrekommendationer.

Resultat

Kampanjen med det osyntetiska vattnet skapade på kort tid en begynnande förändringsvåg och ledde till direkt engagemang med 30 centrala beslutsfattare. Den fick omfattande medieuppmärksamhet, inklusive inslag på nationell TV, omnämnanden i över 20 tidningar, såväl tryckta som online-publikationer, samt ett sju minuters inslag i Nyhetsmorgon i TV4. Vårt förtjänade mediagenomslag nådde över 21 miljoner och bidrog till att lyfta diskussionen om vikten av att prioritera läkemedel som är bra både för hälsan och miljön. Diskussionen ledde i sin tur fram till konkreta resultat, som bland annat syns i Västra Götalandsregionens planeringsunderlag för 2026–2028, där det bland annat står: ”VGR behöver ta höjd för EU:s reviderade avloppsdirektiv som bland annat kommer ställa striktare krav på rening av läkemedelsrester.”

Nyckeln till att skapa en kampanj med så många lager och rörliga delar – allt från Public Affairs till design och event – var vår perspektivsprint-metod. Tack vare den kunde vi snabbt skrida till verket och kraftigt minska den tid och de resurser som normalt krävs för en sådan komplex insats. Och arbetet med att fortsätta lyfta diskussionen om vikten av att prioritera läkemedel rullar vidare mot nya mål och utmaningar.