De vinner Årets samhällsaktör 2021

Igår delades utmärkelsen Årets samhällsaktör 2021 ut. Tillsammans med Dagens industri prisar vi insatser i tre kategorier – hållbarhet, ledarskap och innovation.

Vinnarna av Årets samhällsaktör tar emot sina priser på scen

Priset Årets samhällsaktör har Gullers Grupp delat ut sedan 2012. Syftet är att lyfta fram insatser som går utöver det vanliga. En samhällsaktör definierar vi som en person eller organisation som ser bortom sin egen nytta, har påverkat systemet och haft en effekt på samhällsutvecklingen. Det kan vara en privat, offentlig eller ideell aktör.
Vi delar ut priset i samarbete i med Dagens industri. Allmänheten har nominerat kandidater och en jury har valt ut tre finalister och en vinnare i de tre kategorierna – hållbarhet, ledarskap och innovation.
Priset hade i år förutsättningarna för att delas ut på ett fysiskt event där finalisterna visades upp och tre lyckliga vinnare utsågs. Eventet livesändes även för de åskådare som inte hade möjlighet att närvara på plats.

Hållbarhet

Juryn har valt GIAB till vinnare med motiveringen:
För att de genom sin cirkulära helhetslösning för returer och reklamationer inom e-handeln ger näringslivet förutsättningar att jobba mer klimateffektivt. Giabs lösningar inkluderar också den sociala dimensionen av hållbarhet på ett föredömligt sätt.

Priset togs emot av Christian Jansson, vd och Andreas Anderholm Pedersen, Hållbarhetschef.

– Det är framför allt ett erkännande för cirkulär ekonomi, som är en betydande del av den omställning som hela samhället måste göra. Det känns extremt hedrande tycker jag, sa Andreas Anderholm Pedersen.

Jurygruppen för hållbarhet har bestått av Gunnar Granberg, hållbarhetsexpert på Gullers Grupp, Mikael Salo, hållbarhetsexpert DI Gruppen, Karin Stenmar, hållbarhetschef Folksamgruppen, och Rahel Belatchew, vd och chefsarkitekt Belatchew Arkitekter.

Ledarskap

I ledarskapskategorin föll juryns val på Changers Hub, en innovationsrörelse som stöttar unga i ytterstadsområden.

Motiveringen är:
För att de sänker trösklar för unga entreprenörer i ytterstadsområden. Changers Hub visar att engagemang kan påverka negativa strukturer och de bidrar med sitt aktiva arbete till konkret förändring.

Priset togs emot av medgrundarna Victoria Escobar och Amanias Abraha.

–Vi vill verkligen bryta normer och föreställningar som ofta är osanna. Och med det sagt så vill vi, i stället för att ständigt belysa kriminaliteten och de destruktiva mönster, så vill vi andra sidan av myntet som är den kraften och potentialen som finns i alla våra ytterstadsområden, sa Victoria Escobar.

Jurygruppen för ledarskap har bestått av Katarina Gentzel Sandberg seniorkonsult på Gullers Grupps, Chris Österlund, vd Botkyrkabyggen, Jonas Jonsson, redaktionschef Dagens Industri och Anna-Karin Hennig, generalsekreterare Scouterna.

Innovation

Priset för innovation tilldelas år 2021 Einride med nomineringen:
För sitt innovativa arbete med att digitalisera och automatisera transportsektorn. Einride bidrar till ett säkrare och mer hållbart samhälle och har stor effekt och påverkan inom en sektor som måste förändras.

Robert Falck, vd och grundare, tog emot priset.

–Att ge sig på det vi har försökt att göra, det ska man ju inte göra, det går emot varenda fiber i kroppen. Det är så många gånger längs den här vägen som det enda som har hållit en och drivit en framåt var tron på att man faktiskt gjorde rätt och bidrar till något positivt, sa Robert Falck.

Juryn har bestått av Jesper Falkheimer, professor och seniorkonsult på Gullers Grupp, Ida Hansson Brusewitz, nyhetschef Di Digital, Ulrika Hallengren, vd Wihlborgs fastigheter och Lisa Ericsson, innovationschef KTH.

Fotograf: Pax Engström Nyström