Europeiskt innovationspris till svenskt digitalt verktyg för unga reumatiker

Ett digitalt verktyg för att göra vården för unga reumatiker mer patientcentrerad vinner årets innovationspris när den europeiska läkemedelsorganisationen EFPIA delar ut ”Connecting Healthcare Award”. Projektet Drömfångaren är ett samarbete mellan Unga Reumatiker, Pfizer, Gullers Grupp och ett antal aktörer inom svensk sjukvård.

En ung kvinna tillsammans med det digitala verktyget som syns i en mobiltelefon

EFPIA, den europeiska branschorganisationen för den forskande läkemedelsindustrin, delar varje år ut pris till initiativ som förbättrar livet för patienter i Europa – ”Connecting Healthcare Awards”. Idag presenteras pristagarna för 2021 och det svenska projektet ”Drömfångaren” vinner priset i kategorin innovation.

”Drömfångaren har en innovativ, samverkande och framtidsinriktad approach som imponerar. Detta skulle ha stor påverkan på att göra vården mer patientcentrerad.”

EFPIA:s jurymedlem Anders Blanck, vd på Lif, branschorganisationen för de forskande läkemedelsföretagen i Sverige.
Reumatism är en av våra stora folksjukdomar som över en miljon svenskar lever med. Men särskilt unga patienter, 4 av 10 enligt en undersökning, upplever att de inte kan påverka sin vård. Drömfångaren ska ge unga reumatiker bättre förutsättningar att bli medskapare av sin egen vård.

Idag finns en prototyp, en app som kombinerar beteendedesign med digitala spetslösningar. Här kombineras vårdens höga krav på standardisering av data, med patientens behov att få tänka fritt och ställa frågorna som inte finns med i vårdprotokollet. I verktyget finns dessutom en dimension där patienter kan hämta inspiration från varandra och skapa en gemenskap kring sina drömmar och mål. Sammantaget flyttar Drömfångaren fokus från begränsningar till möjligheter genom att underlätta dialogen mellan patient och vårdgivare.

– Det här började med en övertygelse om att det som är viktigt för oss som patienter, våra mål och drömmar, måste kunna stå i fokus i kontakten med vården. Nu finns en prototyp på ett verktyg som hjälper till med just det, att fokusera på möjligheter istället för begränsningar. Vi är så glada att EFPIA ser potentialen i idéen, säger Kim Nilke Nordlund, generalsekreterare för Unga Reumatiker.

Drömfångaren drivs av Unga Reumatiker tillsammans med kommunikationsbyrån Gullers Grupp och i samarbete med Barnreumatologen på Astrid Lindgrens Barnsjukhus vid Karolinska Universitetssjukhuset, Akademiskt specialistcentrum, Centrum för reumatologi, SLSO, Svenska Barnreumaregistret samt läkemedelsföretaget Pfizer.

– Det kan låta självklart att vården och läkemedelsföretag ska jobba tillsammans med patienterna för att skapa nya behandlingar och nya terapier som förbättrar livskvaliteten. Men Drömfångaren är en helt ny typ av partnerskap som tagit detta samarbete till en nästa nivå. Samarbetet har inte bara givit goda resultat, det har inspirerat oss och vi hoppas det kan inspirera andra, säger Ulrika Goossens, kommunikationschef på Pfizer.

Priset delas ut vid en digital ceremoni idag den 28 april. Priset är, förutom äran, 5 000 euro.

– Att vinna ett innovationspris inom hälsa och sjukvård år 2021 är ett riktigt fint betyg på att Drömfångaren svarar mot ett stort och riktigt behov. Nu är nästa steg att gå från prototyp till verklig app – det är många som längtar efter att få göra sina drömmar hörda, säger Sofie Falkkloo, projektledare på Gullers Grupp.

För mer information, kontakta:

Kim Nilke Nordlund, Unga Reumatiker, 070-589 81 78
Ulrika Goossens, Pfizer, 076-889 29 57