Finalister klara i Årets samhällsaktör

Efter en öppen nominering med flera hundra goda förslag har nu våra jurygrupper sammanträtt och valt tre finalister per kategori.

Loggan för Årets samhällsaktör som består av en cirkel med en trekant som delvis korsar denna

Tillsammans med Veckans affärer delar vi ut pris till Årets samhällsaktör i tre kategorier – hållbarhet, ledarskap och innovation. Efter en öppen nominering med flera hundra goda förslag har nu våra jurygrupper sammanträtt och valt tre finalister per kategori. Vilka som till slut står som vinnare får vi veta den 25 september på eventet i Stockholm. Det finns ett fåtal platser kvar.

Anmäl via va.se/aretssamhallsaktor.

Hållbarhet

Jurygruppen som bestått av Mattis Bergqvist, Jessica Cederberg Wodmar, Per Olof Lindsten och Marianne Bogle har valt ut följande tre finalister.

White Arkitekter – för att de genom forskning och dialoger tar stort ansvar för att bygga hållbara samhällen.

Susanna Elfors – för att bland annat genom tågsemester.nu och en charterbyrå för tågresande som hon driver tillsammans med Andreas Sidkvist, ha möjliggjort ett ökat intresse för att resa hållbart

Cybercom Group – för att ha utvecklat en process som hjälper organisationer att se när en produkt tillför mer nytta än den kräver resurser vid tillverkning.

Ledarskap

Juryn Katarina Gentzel Sandberg, Nina Hedlund, Håkan Svedman och Azita Shariati har valt ut dessa tre finalister.

Segerstedtinstitutet vid Göteborgs universitet och Christer Mattsson – för arbetet med att öka kunskapen kring våldsutövande ideologier och rasistiska organisationer och därmed kunna förebygga radikalisering.

Fryshuset – för decennier av arbete där ungdomar ges plattformar för smarta val och verktyg att förändra världen.

Höj Rösten – för politikerskolan som rustar Sveriges demokrati för framtiden.

Innovation

Juryn bestående av Lennart Nordfors, Åsa Uhlin, Daniel Forslund och Johanna Frelin har valt finalisterna:

The Humble Co. – för att med innovativ marknadsstrategi för miljövänliga bambutandborstar tagit sig an det stora problemet med plastföroreningar i våra världshav.

Grace Health – för sin chatbot som med hjälp av maskininlärning vill stödja kvinnors sexuella och reproduktiva hälsa i utvecklingsländer.

Fastighetsbolaget Trianon – för att ha utvecklat en social obligation för att finansiera mer blandade upplåtelseformer och därmed motverka segregation.