Ihärdigt arbete och företagsamhet prisas vid Årets Samhällsaktör

Varje år delar Gullers Grupp och Dagens Industri ut priset “Årets Samhällsaktör” för att lyfta fram insatser utöver det vanliga. Här är organisationerna som tar hem 2023-års pris inom hållbarhet, ledarskap och innovation.

vinnare_årets-samhällsaktör-

Gullers Grupp, Sveriges byrå för ledande samhällsaktörer, delar ut priset bland samhällsaktörer, det vill säga personer eller organisationer som ser sin egen nytta, påverkar systemet och har en positiv effekt på samhällsutvecklingen. Det kan vara en privat, offentlig eller ideell aktör. 

Årets Samhällsaktör delas ut i samarbete med Dagens Industri. Allmänheten får nominera kandidater inom hållbarhet, ledarskap och innovation. Sedan väljer jurygrupperna ut tre finalister och en vinnare för respektive kategori. 

Galan på Grand Hôtel i Stockholm inleddes med en nyhet från Gullers Grupp. Byrån lanserar “Samhällsaktörsindex”, ett slags mätning av de företag och organisationer som allmänheten anser är bäst på att agera som samhällsaktörer.

Därefter gick programmet vidare med ett panelsamtal om att skapa förtroende i oroliga tider. Panelen bestod av överstelöjtnant Joakim Paasikivi, Ica Gruppens vd Nina Jönsson och forskaren Katarina Barrling, som tillsammans med Hans Gennerud från Gullers Grupp samtalade och delade sina tankar.

Slutligen återstod att presentera finalisterna i de tre kategorierna – och sedan äntligen överräcka diplom och blommor till vinnarna. Här nedan följer en lista på alla vinnare, med motiveringen från juryn och citat från talespersoner. Stort grattis!

Hållbarhet – Sustainergies

Motivering: “För att de under lång tid har arbetat ihärdigt med att rusta och rekrytera hållbarhetstalanger i nära samarbete med akademi, näringsliv och offentlig sektor. Genom Sustainergies har tusentals flygfärdiga studenter tagit plats i organisationer med behov av passionerad hållbarhetskompetens och därigenom säkerställs ett ungt ledarskap i den hållbara omställningen.”

– Det här är ett otroligt erkännande. Så fint som det är så är det största att möta folk i hållbarhetsbranschen som startade hos oss. Vi har gjort tusentals studenter flygfärdiga och de fortsätter att göra nytta under lång tid. Omställningen behöver accelerera, så vår målsättning är inte att nå en viss siffra utan att säkerställa tillräckligt med aktörer för att klara omställningen, sade Simon Werbart Flato, grundare och verksamhetschef på Sustainergies.

Jurygruppen bestod av: 
Parul Sharma, tf generalsekreterare, Institutet Mot Mutor (jurygruppens ordförande)
Mats Stålnacke, head of sustainable purchasing, LKAB
Mikael Salo, hållbarhetsexpert, Di gruppen
Annika Jacobson, klimatgeneral, Stockholm stad

Ledarskap – Ung Företagsamhet

Motivering: ”För att de hjälper unga att förstå hur företagsamhet fungerar i praktiken. De ger ungdomar möjlighet att pröva sina idéer under trygga former, samverka med olika aktörer samt leda sig själva och andra. Genom sin uthållighet, bredd och förmåga att samla såväl skola, som näringsliv och kommunledningar över hela Sverige har Ung företagsamhet stort genomslag och dokumenterad samhällspåverkande effekt.”

– Det här trodde vi aldrig. Vi har hållit på med det här i 40 år och nu är vi på hälften av alla grundskolor. Det handlar till stor del om ekonomi och företagande – men också få unga att tro på sig själva och att de kan lösa uppgiften. Vi hjälper unga förstå att de har en drivkraft, sade Tove Jarl, vd på Ung Företagsamhet.

Jurygruppen bestod av:

Peter Holmstedt, styrelseordförande Gullers Grupp (ordförande)
Britta Wallgren, vd, Capio
Ulrika Årehed Kågström, generalsekreterare, Cancerfonden
Jonas Jonsson, redaktionschef Dagens industri

Innovation – Yubico

Motivering: “För deras unika produkt och dess nödvändighet i en digitaliserad och föränderlig värld. Med sitt altruistiska Secure-It-Forward program visar de att teknologisk excellens och socialt ansvar går hand i hand. Yubicos innovation är en livlina för demokratin och människors sätt att vara.”

– Vi brinner för att göra internet säkrare för alla och det handlar i grunden om demokrati och att alla ska våga använda internet för att uttrycka sina åsikter. Vi har kommit en bra bit på vägen med företag, organisationer och myndigheter. Nästa år hoppas vi komma ut till deras användare för att på så sätt kunna göra internet säkrare för privatpersoner, sade Mattias Danielsson, vd på Yubico.

Juryn bestod av:
Douglas Roos, entreprenör, arbetande styrelseordförande VO2 Cap Holding och styrelseledamot Gullers Grupp (ordförande)
Eva-Karin Gidlund, head of alliance och innovation, NorthX Biologics
Ida Hansson Brusewitz, nyhetschef, Dagens industri
Linda Nordlöf, director public affairs nordic, Gilead Sciences Sweden

Fotograf: Pax Engström