Vinnarna av Årets samhällsaktör 2020

Idag delades utmärkelsen Årets samhällsaktör 2020 ut. Tillsammans med Dagens industri prisar vi insatser i tre kategorier – hållbarhet, ledarskap och innovation.

Studion där prisutdelningen för Årets samhällsaktör hölls

Priset Årets samhällsaktör har Gullers Grupp delat ut sedan 2012. Syftet är att lyfta fram insatser som går utöver det vanliga. En samhällsaktör definierar vi som en person eller organisation som ser bortom sin egen nytta, har påverkat systemet och haft en effekt på samhällsutvecklingen. Det kan vara en privat, offentlig eller ideell aktör.

I år delar vi ut priset i samarbete i med Dagens industri. Allmänheten har nominerat kandidater och en jury har valt ut tre finalister och en vinnare i de tre kategorierna – hållbarhet, ledarskap och innovation.

Vid ett digitalt event visades finalisterna upp och tre lyckliga vinnare utsågs.

Hållbarhet

Juryn har valt Botkyrkabyggen till vinnare med motiveringen:
För att de tar stadiga steg framåt i alla aspekter av hållbarhet med de globala målen och Agenda 2030 som ledstjärna. De tar ett långt större socialt ansvar än rollen kräver och integrerar hållbarhetsarbetet i alla delar av kärnverksamheten.

Priset togs emot av vd Chris Österlund.
– Vi försöker visa att det hållbara är lönsamt. Vi kan vänta lite på pengarna. Det här priset blir vi jätteglada för, särskilt hedrande är det att utses bland dessa fantastiska finalister.

Juryn har bestått av av Gullers Grupps seniorkonsult Liselott TörngrenMikael Salo, chefredaktör Aktuell hållbarhet, Malin Ljung Eiborn, hållbarhetsdirektör på Billerud Korsnäs och Ahmed Abdirahman, vd The Global Village

Ledarskap

I ledarskapskategorin föll juryns val på Beredskapslyftet, ett initiativ från Wallenberg Foundation, Novare och Sophiahemmet.

Motiveringen är:
För sitt spontana och samtidigt genomtänkta initiativ att mobilisera och omskola tillfälliga personalresurser för att stödja svenska arbetsplatser i samband med pandemin. Mod, entreprenörskap och flexibilitet var viktiga grundpelare. Ledarskap för samhällets bästa.

Priset togs emot av Fredrik Hillelson, vd på Novare.
– Situationen var akut och vi chansade helt enkelt på att vården skulle behöva personal. Det är de som är de riktiga hjältarna.

Juryn har bestått av Gullers Grupps styrelseordförande Peter Holmstedt. Ledamöter är Anna-Stina Nordmark Nilsson, regiondirektör Region Norrbotten, Jonas Jonson, redaktionschef Dagens industri och Ann Hellenius, managing director CapGemini Invent

Innovation

Priset för innovation tilldelas år 2020 Kry.
För att de genom att utmana traditionella strukturer drivit på den svåra, men nödvändiga debatten om framtidens vård, det offentligas digitalisering och innovation i välfärden. I pandemin har de genom att erbjuda sin tekniska plattform och breda språkkompetens klivit fram som en samhällsaktör förväntas göra.

Johannes Schildt, vd och grundare, tog emot priset.
– Vilken ära. Det är väldigt roligt att det fokuseras på vår innovativa förmåga. Vi utgår hela tiden från hur vi kan göra vården bättre, med tydligt patientfokus. Vi är långt ifrån klara.

Juryn har bestått av Andreas Killander, creative director Gullers Grupp. Han får sällskap av Ida Brusewitz, nyhetschef Di Digital, Märtha Rehnberg, partner DareDisrupt och Hannes Sapiens Sjöblad, biohackare och techentreprenör.

https://vimeo.com/484499315