Vattenfall

Fossilfritt liv – en gemensam utmaning

Klimatförändringarna omformar vår värld, både direkt och indirekt, när länder, företag och energibolag begår en grön kapprustning för att ställa om och fasa ut fossila bränslen. Med digitaliseringen som både stödjer och eldar på den här omställningen bestämde sig Vattenfall för att ta sig an sin största utmaning någonsin: ett fossilfritt liv inom en generation. Allt som behövdes var att medarbetarna var med på tåget – och med aktiveringsprogrammet ”Unlock our future” lyckades de med precis det.

En man sitter på toppen av ett vindkraftverk som är placerat i havet

Caset i korthet

Vad vi gjorde

”Accelerate change and engage all employees in the transformation” – det var uppgiften. Det är ingen lätt sak för en organisation med över 20 000 anställda utspridda över olika marknader, speciellt inte när medarbetarengagemanget var så där lagom högt. Därför kontaktade Vattenfall oss på Gullers Grupp.

Tillsammans skapade vi ett aktiveringsprogram med verktyg för både medarbetare och chefer, kombinerat med en intern kampanj för att tilltala alla 20 000 medarbetare i Sverige, Tyskland, Nederländerna, Polen, Danmark och Storbritannien på samma gång. Målet var att boosta både engagemanget och stoltheten kring Vattenfalls nya målbild och den utmaning som man tagit sig an.

En digital plattform blev hubben för aktiveringsprogrammet, där övningar enkelt kunde delas ut till anställda och relevanta mätverktyg kopplas på. Setupen såg till att såväl chefer som anställda hade allt de skulle behöva.

Vårt samarbete med Vattenfall började 2016 och aktiveringsprogrammet och den interna kampanjen, samlat under namnet ”Unlock our future”, lanserades året därpå. Under hela 2017 hjälpte vi medarbetare och chefer att djupdyka i Vattenfalls nya syfte, mål och grundläggande principer. Eftersom 20 000 engagerade medarbetare kan bli till 20 000 varumärkesambassadörer uppmuntrade vi även de olika teamen att bekanta sig med Vattenfalls nya externa narrativ för att känna sig bekväma med att berätta om det och kunna svara på frågor från till exempel kunder, vänner eller familj. Efter det skiftade vi fokus till att under 2018 tydliggöra kopplingen mellan ”ett fossilfritt liv inom en generation” och det dagliga arbetet för såväl team som enskilda individer.

Det skulle visa sig att framtiden är ett engagerande ämne och programmet omfamnades varmt av såväl medarbetare som chefer. Mellan 2016 och 2020 steg Vattenfalls Employee Engagement Index från 57 till 72. Samtidigt röstades ”Unlock our future” fram av chefer från hela organisationen som det mest användbara internkommunikationsinitiativet för att lyfta Vatttenfalls nya syfte och mål.