Sundsvalls kommun och Timrå Kommun

Vad kostar ett gram? 

”Vad kostar ett gram?” är mer än en kampanj – det är en rörelse för att förändra kunskapen om och våra attityder kring droganvändning, med Sundsvall och Timrå i frontlinjen för en tryggare framtid.

Drogrelaterade brott och gängvåld har skapat en ökad oro och känsla av otrygghet i Sundsvall och Timrå de senaste åren. Vi ser samtidigt en tydlig koppling mellan partyknarkare och gängvåld. Kampanjen ”Vad kostar ett gram?” belyser normaliseringen av partydroger. Målet med kampanjen var att visa sambandet mellan vanliga användare och de allvarliga konsekvenserna för samhället och att bidra till att ändra våra attityder kring att använda partydroger.

CASET I KORTHET

Vad vi gjorde

I stället för att moralisera, fokuserade vi på att uppmana människor att själva reflektera och dra sina slutsatser. Genom att använda konkreta lokala exempel och starka visuella element väckte vi känslor och tankar.

Trots begränsade resurser nådde kampanjen stor framgång med hjälp av strategisk användning av digitala kanaler och samarbete med lokala samhällsaktörer, däribland polisen, företag, föreningar och krogar. Synligheten på sociala medier, skolor och offentliga platser stärkte budskapets genomslag. Kampanjens blev en stor snackis i Sundsvall och Timrå sommaren 2023.

Flera andra kommuner har visat intresse för att anpassa kampanjen till sina egna behov. Den starka förankringen och samarbetet kring kampanjen har inte bara ökat dess räckvidd utan även förstärkt det kollektiva samhällsansvaret.

Kampanjen uppmärksammades ytterligare när den så kallade Swishlistan dök upp i media strax efter kampanjens slut och fick ytterligare relevans då listan bevisade kampanjens budskap. Swishlistan är en del i en rättegång kring gängbrottsligheten och kriget om narkotikamarknaden i Sundsvall. På listan finns hundratals namn på personer ur den målgrupp vi identifierat för kampanjen. Listan blev snabbt viral och spreds i sin tur både i Sverige och internationellt.

1miljon exponeringar på Meta
67%av Sundsvallsborna är mer negativa till partyknark efter kampanjen
39%av Sundsvallsborna har pratat om kampanjen med familj, vänner eller kollegor

Kampanjen belönades med guld i Svenska Publishingpriset 2024 för årets opinionsbildningsfilm och en tredjeplats i Stora kommunikationspriset 2024.

Förutom filmen bestod kampanjen av sponsrade inlägg på Meta, affischer, kampanjwebb och bussreklam.